10 Temmuz 2015 Cuma

სწრაფი კვება


თანამედროვე ცხოვრების რითმი ძალიან სწრაფია,ამის შესაბამისად შეიქმნა სწრაფი კვება.დღესდღეობით უამრავი ადამიანი იყენებს სწრაფ კვებას,მაგრამ ის ძალიან მავნებელია ადამიანების ორგანიზმისთვის.ჩვენ გვინდა რომ ჩვენი  პროექტის მეშვეობით,ყველამ იცოდეს მისი მავნეობა,დადებითი, უარყოფითი მხარეები და  არ ისარგებლოს.









ფოტოს წყარო: http://qguide.ge/?page=more_news&lang=geo&id=1374










სწრაფი კვების ისტორია

სწრაფი კვების ობიექტები მსოფლიოში
პირველად არსებობდა რომში: იქ მაღაზიებში იყიდებოდა ცომის ფირფიტები,რომლებსაც ზეითუნის ზეთი ესვა.ასეთივე ლავაშები იყიდებოდა ძველი ჩინეთისა და ინდოეთის  ბაზრებში თანამედროვე სწრაფი კვების ინდუსტრია XX საუკუნის 20-იან წლებში აღმოცენდა. ახლა თითქმის ყოველ ქვეყანაში არსებობს სწრაფი კვების ობიექტები. ერთ-ერთ მათგანია მაკდონალდსი,რომელიც სწრაფი კვების ძალიან დიდი ქსელის მფლობელია მთელ მსოფლიოში.

სწრაფი კვების დადებითი მხარეები


ფოტოს წყარო:


სწრაფი კვება უამრავ ადამიანს ეხმარება დროის დაზოგვაში,ზოგჯერ ადამიანებს სხვა გამოსავალი არ აქვთ დროის გამო. 
 ასევე ძალიან გემრიელია.


ავტორი: მახმუდ ალიევი
გამოყენებული წყარო:

სწრაფი კვების უარყოფითი მხარეები



ფოტოს წყარო: 

სწრაფი კვებას აქვს უამრავი უარყოფითი მხარე. სწრაფი კვებისას ადამიანი ჭამს ჰოთდოგს,ჰამბურგერს,შაურმას,ჩიფსს და სხვ.
ყველა ჩამოთვლილი ისეთი გემრიელია, ჩვენ არ ვფიქრობთ,რომ ასეთი საკვების დიდი რაოდენობით მიღებით საშინელ საფრთხეში ვაგდებთ ჩვენს ორგანიზმს.
სწრაფი კვების პროდუქტებით ჩვენ ძირითადად ქუჩაში ვიკვებებით. ასეთ კვებას ბევრი უარყოფითი მხარე გააჩნია.სიჩქარეში საკვებს კარგად არ ვღეჭავთ და ამის გამო სწრაფი კვება ხშირად გასტრიტს,კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის დაავადებების მიზეზი ხდება, ასევე სწრაფი კვების პროდუქტები იწვევს ჭარბწონიანობას.


ავტორი: საბინა აგაჯანოვა
გამოყენებული წყარო:


სწრაფი კვების მავნეობა



ფოტოს წყარო:



სწრაფი კვების მავნეობა სამ ძირითად ფაქტორს უკავშირდება:


  1. ცხიმების,მარილისა და შაქრის ჭარბ შემცველობას, საკვების მაღალი ენერგეტიკულ ღირებულებას 
  2. უჯრედისით ღარიბ პროდუქტებს 
  3. ორგანიზმისთვის აუცილებელი საკვები -ნივთიერებების ვიტამინებისა და მინერალების ნაკლებ შემცველობას.
სწრაფი კვების მომზადებისთვის გამოყენებულ ცხიმები ჩვეულებრივ ცხიმებზე გაცილებით ნელა და ძნელად იშლება.


ავტორი: მაგამედ მურსაკულოვი
გამოყენებული წყარო: 





დასკვნა:


სწრაფ კვებას ადამიანების  ცხოვრებაში როგორი ადგილი უკავია? ჩვენ ამ შეკითხვის პასუხის გაგების მიზნით კვლევა ჩავატერეთ 30 სტუდენტის შორის. ჩვენი კვლევის მიხედვით,30 სტუდენტისგან 24 წევრი ხშირად იყენებს სწრაფ კვებას,4 წევრი ხანდახან, 2 კი საერთოდ არ იყენებს. 20 სტუდენტის ამ კვების გამოყენების მიზეზია დროის ნაკლებობა,8 ადამიანის კი სწრაფი კვების გემრიელობა. ჩვენი კვლევის მიხედვით შეგვიძლია ვთქვათ სტუდენტების დიდი ნაწილი ხშირად იყენებს სწრაფ კვებას,სხვა ჩატარებული გამოკითხვის მიხედვით ასაკოვანი ადამიანები იმდენად ხშირად არ იყენებს,ამ ფაქტს ადასტურებს ეს ვიდეო.







ჩვენი რჩევა: ჩვენ  ვურჩევთ ადამიანებს, რომ თუ იძულებულები არ არიან,არ ისარგებლონ სწრაფი კვების პროდუქტები!







Hiç yorum yok: